Als je een liefhebber bent van kaneel, welkom bij de club!

We houden van de smaak en het feit dat het een veelvoud aan prachtige gezondheidsvoordelen heeft*. Het wordt al eeuwenlang door vele culturen gebruikt vanwege de geweldige voordelen voor verschillende gezondheidsproblemen*.

  • Helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren bij patiënten met type 2 diabetes*
  • Verlaagt het cholesterol- en triglyceridengehalte*
  • Heeft ontstekingsremmende eigenschappen—vooral bij darm- en spijsverteringsproblemen*
  • Ondersteunt de spijsvertering*
  • Ondersteunt een gezonde bloedstolling*
  • Werkt als een slijmoplossend middel*
  • Ondersteunt het geheugen*
  • Verlicht spierspanning*
  • Heeft eigenschappen die gewichtsverlies ondersteunen*

Maar kaneel moet in de juiste doseringen worden ingenomen, dus lees verder om meer te leren over hoe je het voor je kunt laten werken.

Wat zijn de verschillende soorten kaneel?

Interessant genoeg zijn er tegenwoordig eigenlijk maar vier soorten kaneel die op de commerciële markt worden verkocht:

  • Ceylon kaneel
  • Indonesische kaneel
  • Saigon kaneel
  • Cassia kaneel

Laten we deze vier soorten nu in twee afzonderlijke categorieën verdelen:

  • Ceylon kaneel
  • Cassia kaneel – waaronder Indonesische, Saigon en Cassia soorten

Cassia kaneelsoorten lijken qua smaak, textuur en medicinale eigenschappen sterk op elkaar. Ze zijn harder dan Ceylon kaneel, hebben een mildere smaak en bevatten zeer hoge concentraties coumarine.

Ceylon kaneel daarentegen is zachter en heeft een veel sterkere smaak met zeer lage concentraties coumarine.

Een vergelijking van de twee soorten kaneel

Hier is een vergelijking van de twee verschillende soorten. Let op het coumarinegehalte van elk:

Een vergelijking van de twee soorten kaneel

Hier is een vergelijking van de twee verschillende soorten. Let op het coumarinegehalte van elk:

enhanger. Waarom is dat belangrijk? Naarmate kaneel populairder wordt als alternatief voor voorgeschreven medicijntherapieën, worden vrij verkrijgbare supplementen steeds vaker gebruikt.

De dagelijkse consumptie van gemalen kaneel is ook gestegen. We horen over het mengen van kaneel en honing om een verkoudheid of hoest te genezen* of elke ochtend wat op je toast te strooien om een onrustige maag te kalmeren*. Hoewel kaneel veel gezondheidsvoordelen biedt, zijn er ernstige bijwerkingen van één bepaald ingrediënt: coumarine.

Over coumarine

Coumarine, een van de chemische componenten van kaneel, is een fytochemische stof die qua smaak op vanille lijkt. Het wordt ook aangetroffen in planten zoals aardbeien, lavendel, kersen en abrikozen. Dagelijks in grote doses ingenomen, kan coumarine leverschade of -falen veroorzaken en voorgeschreven antistollingsmedicijnen verstoren.

Het Federale Instituut voor Risicobeoordeling (BfR) in Duitsland publiceerde in 2012 een rapport waarin staat dat hoge concentraties coumarine, de belangrijkste chemische stof in kaneel, leverschade veroorzaken. Supplementen die met kaneel als hoofdingrediënt worden verkocht, bevatten vaak de hoogste concentraties coumarine.

Het BfR adviseert: “Consumenten die regelmatig grote hoeveelheden kaneel gebruiken als specerij in hun thuiskeuken, moeten Ceylon kaneel gebruiken, die lage concentraties coumarine bevat.”

Een onderzoek van de Universiteit van Mississippi uit 2013 ontdekte dat de coumarinegehaltes het laagst zijn in grahamcrackers en ontbijtgranen (0,37 mg per portie), terwijl voedingssupplementen 2,5–3,9 mg per portie bevatten. De Verenigde Staten verboden coumarine in 1954 als voedseladditief vanwege de toxiciteit, maar verboden het gebruik ervan in kaneel niet. Dit kan correleren met de hoge incidentie van leverziekte in de VS en het wijdverbreide gebruik van Cassia kaneel.

Herken ‘echte kaneel’

Ceylon Kaneel wordt vaak genoemd:

  • Echte kaneel
  • Kaneel verum
  • Mexicaanse kaneel
  • Zoete kaneel

Het vervangen van Cassia kaneel door Echte kaneel/Ceylon kaneel is een positieve stap naar een betere gezondheid. 

Ontdek onze Hibiscus kaneel thee!

Deze verfrissend pittige thee is gemaakt van de scharlakenrode bloemblaadjes van de hibiscusbloem en gemengd met bedwelmende, houtachtige kaneelkruiden. Het bevat ook een beetje zwarte peper en kokosnoot om de goedheid van kurkuma te activeren en te absorberen. We hebben ook een paar andere 100% biologische ingrediënten toegevoegd:

  • Kurkuma
  • Kokosnoot
  • Zoethout
  • Sinaasappelschil
  • Kruidnagel

Het Taka Tea(m)

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.